Автор: Тервел Христов

Любител планинар, фен на дивото къмпингуване, ловец и не на последно място - притежаващ практически армейски опит.

Напоследък доста хора предпочитат планината за отдих пред претъпканите морски курорти. Предвид и ситуацията с пандемията от Ковид-19, планинските баири дават достатъчно възможности за чист въздух, достатъчно място за дистанция, прекрасни гледки и не на последно място, преживяване свързващо ни с майката природа. Адреналина от непознатото, възможността на градския човек да се раздвижи, да успокои нервите си, да се освободи от стреса, привличат все повече и повече хора към този тип туризъм. Както казах обаче и в предишния си материал, планината е колкото майка, толкова и мащеха. Величествена и събрала в себе си цялата красота на живота, но в същото време непредвидима и жестока понякога. Затова, когато се отправим към нея, винаги трябва да сме добре подготвени физически и психически, оборудвани с всичко необходимо, което би направило престоят ни по-приятен, облечени и обути подходящо.

Днес ще наблегнем именно на облеклото и обувките. Един от най-важните елементи при излетите ни, да се облечем и обуем според терен, планирани маршрути, сезон. Под терен и планирани маршрути е ясно, че не визирам разходка в парка, затова винаги трябва да избираме качествени и подходящи за планината облекла. На обувките ще обърнем внимание по-надолу.

Нека първо се запознаем с това, как тялото ни работи. Иначе казано, как да поддържаме оптимална температура на тялото през всеки сезон. Първото и най-важно нещо е, че за час тялото ни отделя в състояние на покой около 80 W топлинна мощност. Казвам около, защото предвид височината, теглото, метаболизма на всеки човек, тази цифра варира. Зимата тази топлина реално ни топли, а не дрехите. Дрехите просто я задържат да не отлети в околната среда. Лятото, тази топлина се абсорбира от потта и изпарявайки я, не ни позволява да прегреем при температури по-високи от тази на повърхността на кожата, която е средно около 27 градуса в състояние на покой. Има зони от тялото ни с по-висока температура и те веднага си проличават кои са, защото потенето винаги започва от тях. Какво става обаче когато се движим? Тялото ускорява метаболизма. Това спомага за повишаване на топлинната мощност която отделяме и за да не прегрее, тялото започва по-интензивно потене. Зимата добре, но лятото. Риска от прегряване не е толкова голям при температурите в нашата климатична зона, но като цяло, основния метод за поддържане на нормална телесна температура през топлите месеци е потенето. Затова и лятото пием повече вода. В по-горещо време тялото ни постоянно се поти. Голяма част от потта обаче напуска тялото ни вече изпарена, което е естествен механизъм на организма да пести и поддържа за по-дълго водния си баланс. Иначе казано, една единица вода абсорбира повече от топлинната ни енергия когато се изпарява преди да напусне тялото ни. Зимата обаче, излъчваната от нас топлина не е в състояние да ни стопли, когато сме в състояние на покой. Само при висока физическа активност можем да отделим толкова топлина, колкото е необходима да загреем въздуха около тялото си и то на разстояние от няколко милиметра, за да не изпитваме студ. Тук идват на помощ дрехите. Правилно подбрани, те осигуряват достатъчно изолация, която да задържи телесната ни температура достатъчно време, че да не може да се охлади. Казано по-просто, забавят процеса на усредняване на телесна и околна температура до такава степен, че тялото да произведе необходимата за затоплянето му топлина за по-кратко време, отколкото е необходимо да се охлади вече отделената. Реално процеса представлява затопляне на въздуха между дрехите и тялото, както и този в самите дрехи. Лятото процесът е друг. При потене, правилно подбраните дрехи пропускат навън тази топлина по-бързо, отколкото тялото ни я произвежда.

Тук стигаме до едно основно заключение: правилно подбраните дрехи трябва да позволяват на тялото „да диша“. Какво обаче е важното тук? При избора на дрехи, е необходимо да познаваме основните качества на материалите от които са изработени. Ще ги разделим на 3 основни групи, а именно: естествени(лен, памук, коприна и т.н.), полусинтетични(съчетание на изкуствени и естествени материали) и разбира се синтетични.

За естествените материали няма да коментираме. Ясно е на всички, че те винаги са за предпочитане. Всеки един материал си има своите предимства и недостатъци, но идеални неща няма. Сега ще разгледаме основните и едни от най-разпространени синтетични и полусинтетични материи, които се предлагат на пазара:

GORE-TEX (ИЛИ ПОДОБНИ) - тънка и лека мембрана с голяма химична и механична издръжливост. Състои се от политетрафлоуретилен и притежава около 1,4 милиарда микроскопични пори на квадратен сантиметър, които са около 20 000 пъти по малки от водната капка и 700 пъти по-големи от молекулата на водната пара. Поради тази причина водата не може да премине през материята, но парата /потта/ минава безпрепятствено. Именно поради този тип структура, мембраната предпазва от вятър. Мембраната се свързва неподвижно с различен текстил – т.нар. GORE-TEX-ови ламинати. Ламинатите са много дълготрайни и издръжливи и не пропускат вода и вятър, като същевременно си запазват дишащата способност.


Основното важно нещо при изработката на дрехи от тази материя са шевовете. След изработката на съответната дреха, шевовете се обработват със специална лента GORE-SEAM при специални условия. Този процес е доста скъп и сложен, което доста повишава цената на крайния продукт, но всяко нещо си има цена в крайна сметка.

Nylon – полиамидна(найлонова) тъкан, подобна на коприна, с особена структура на нишките. Под въздействието на висока температура се съчетават вода, етилов алкохол и въглищен катран.

Cordura – тъкан, произведена след усъвършенстването на процеса за производство на Nylon. В общи линии, материята представлява фино нарязани влакна усукани в четворна нишка. Поради разликите в технологията, както и 10%-ното съдържание на памук, тази материя е 4 пъти по-здрава от найлона и термоустойчива, с температура на топене над 200 градуса по целзий. Основната характеристика на тази материя е плътността. Предлага се в различни варианти. D-характеристиката варира от 330 до 1000. Особеното е, че е патентована и се продава само на едро. Производителят изисква от клиента да предостави информация за начина на използване на материята, както и за планирания брой за произвеждане артикули. На база на тази информация се предоставя за всяка отделна бройка специален етикет, идентифициращ материята. Приложението на материята е доста широко при производството на дрехи и специализирана работна и армейска екипировка. Основен недостатък на тази материя е, че съхне изключително бавно. Разновидностите са много. В зависимост от добавения допълнителен компонент, платът придобива различни качества като еластичност, ветро и студоустойчивост, като при разновидност с високо съдържание на памук, се използва за производството и на обикновени дънки. През годините се появяват разновидности на този плат, като корейския Кодра, Makspet на компанията DuPont и английския Оксфорд, който е по-известен с наименованието RipStop.

     

RipStop – материал изработен от памук, коприна, полипропилен, полиестер и найлон, в различни съотношения. Специфичното на този плат е, че при тъкане се използва технология на усукване на нишките която подсилва плата. Отделните усуквания са на разстояние межди 5 и 8 мм, кръстовидно, което създава специфичния вид на този плат.


Fleece – по известен като полар. 100% синтетичен полиестерен плат, който се произвежда по химичен път от петрол и неговите деривати. Доста чести са и случаите, в които се използва за производството му и рециклирана пластмаса. Лек, топъл и дишащ плат, с множество въздушни джобове между нишките си, което го прави идеален за изолиращ слой при зимни условия, но за това повече след малко.

     

Shell – плат, за производството на който се използват различни синтетични тъкани. По своята същност термина Shell(черупка) по-скоро може да се разглежда като клас дреха, не като вид материя. Има два вида такива класове: HardShell и SoftShell. Основната разлика между двете е, че хардшел-а е на практика непромокаем плат, подходящ за защитен слой на облеклото, но с един огромен недостатък. Не пропуска нищо и в двете посоки и това го прави подходящ само за много екстремни условия на валежи и силен вятър. Софтшел-а от своя страна е дишаща тъкан, с по-нисък клас на водонепромокаемост. Може обаче да ви запази сухи за известно време при слаб дъжд, и силни, но не ураганни, ветрове. Реално тази материя е двуслойна дишаща тъкан с външен слой от найлон и/или полиестер със специална оплетка. Вътрешния слой се състои от вид микрофлийс, който осигурява добра регулация на топлообмена и отвежда влагата(потта) навън. Уникален плат, който може да се ползва за всеки един от слоевете дрехи по нас, лек, осигурява по-добро дишане от всяка друга мембрана на пазара и много бързо съхнещ.

     

Можем да добавяме още материи, но тези са едни от най-разпространените на пазара. Нека наблегнем сега малко на структурата на облеклото. Лятото е достатъчно да имате подходящ дълъг панталон, тениски, 1-2 връхни дрехи и резервен комплект бельо. Зимата обаче е друго нещо. Облеклото през зимата трябва да е достатъчно топло, достатъчно комфортно и достатъчно устойчиво.

Започваме от бельото:

 • Винаги съм предпочитал естествените материи за дрехите, които имат най-близък допир до тялото ми. Памукът винаги е за предпочитане. Тук всеки сам си преценява как му е удобно.
 • Термобельото е много важен елемент от зимното обличане. То реално е първата защита на тялото ви. Вариантите от към материи са много. За предпочитане отново са естествените такива, но доста от синтетичните не отстъпват по своите качества и имат едно огромно предимство, по-леки са. Термобельото е първия сблъсък на влагата която отделя тялото и е важно то да я предаде на следващия слой дрехи. Правилния избор на този слой ви дава огромно предимство при каквито и да е условия.

След това следва изолиращ слой. Тук е важно да има достатъчно въздушни джобове в самата материя на дрехата, които да запазят телесната ни температура колкото се може повече, същевременно да отведат навън влагата от тялото ни, за да не се получат неприятни ефекти като спарване на кожата например.

Защитния слой е най-горната част от облеклото. Той е подложен на атмосферните влияния, като същевременно трябва да ни запази от тях. Избора на защитен слой е от първостепенно значение за това, дали ще останем сухи, дали ще сме защитени от вятър и т.н.

Няма единни правила каква точно дреха да се предпочете. Има обаче основни принципи. Нека ги разгледаме и всеки сам да си прецени какви дрехи да избере според нуждите си, физиката си и не на последно място, финансовите си възможности. Та ще нахвърлям накратко нещата, като правя забележката, че не претендирам за изчерпателност и говорим в случая за зимни условия и студено време:

 • Дрехите трябва да са максимално леки.
 • Достатъчно изолиращи и дишащи.
 • Не трябва да са плътно по тялото ни, защото не се образуват достатъчно въздушни джобове между отделните слоеве, които да запазва по-дълго телесната ни температура.
 • Да са съобразени с атмосферните условия, за да ни защитят от тях.
 • Да са с подходящи цветови разцветки - тук отварям една скоба(аз лично предпочитам камуфлажа, но съветвам начинаещите любители на планината да използват ярки цветове. С времето може да минете и на камуфлажни разцветки, но трябва да натрупате доста опит преди това).
 • Не се стремете да си купите най-скъпото, купете си най-подходящото за вас.

Ще дам един примерен списък на пълен комплект за температури около -10, -15 градуса.

 • Бельо – боксерки, тениска, чорапи.
 • Термобельо(влагоотвеждащ слой) – клин, блуза.
 • Изолиращ слой – блуза, полар, абе каквото ви е удобно, просто следвайте правилата от преди малко.
 • Защитен слой – панталон, яке, шапка, ръкавици.


Чорапите също са важен елемент от дрехите. Предпочитам естествени материи. Памук, вълна. Както споменах в предишната си статия, предпочитам да нося дебели термочорапи целогодишно. Така осигурявам добро влагоотвеждане на краката. Същевременно в зимния период има достатъчно въздушни джобове, които да забавят отдаването на телесната температура и осигуряват добра термична изолация. Искам да обърна внимание и на нещо много важно, но доста подценявано. Дори при най-правилни за вас избор на обувка и чорап, вероятността да ви е студено на ходилото, а от там и на останалата част от тялото, е доста голяма, ако останалата част на краката не е подходящо изолирана. Това се дължи на факта, че при движението на кръвта в неизолираната част на краката, предимно в кожните капиляри, а често и други кръвоносни съдове, се охлажда по-бързо отколкото може тялото ви да я затопли. В резултат на което, тя слиза охладена до ходилото, няма необходимата температура, за да го затопли и започва постепенното му охлаждане. Същото важи и за ръцете. Затова, препоръчвам да се обърне особено внимание на изолацията около лактите, китките, коленете и глезените.

Тук е момента да отбележа нещо много важно. Дори и през летния сезон, в планината температурите могат много рязко да паднат с до 20 градуса. Винаги имайте готовност да ви завали пороен дъжд, да задуха силен вятър, затова подгответе внимателно раницата си. В следващи материали ще обърнем внимание и на този елемент от екипировката.

Няма да ставам досаден с повече разяснения. Смятам, че доста ясно очертах основните положения в избора на дрехи и един разумен човек може да си прецени кое е най-подходящото за него облекло.

Нека поставим и някои основни неща при избора на обувки. Първо обаче да изясним основни положения относно видовете обувки. В планината е важно обувката да е наистина удобна. При избора трябва да се съобрази вида на подметката, материалите от които е изработена, твърдостта й. Дали е водозащитена, за какви климатични условия е предвидена според производителя, дали ни създава комфорт около ахилесовата пета, свода на стъпалото, здрави ли са шевове, свръзки между отделните й елементи, качествени ли са връзките. Основните видове обувки които препоръчвам са клас туристически и клас военни. В повечето случай са произведени от кожа, комбинация от кожа и текстил(предимно Cordura) и само текстил. Препоръчвам кожа или комбинация с преобладаваща кожа. През последните десетилетия масово навлязоха обувките с мембрани, предимно от GORE-TEX, които осигуряват достатъчно високо ниво на водоустойчивост. Най-просто казано, от вътрешната страна на обувката има поставен мембранен слой, който осигурява нужната защита и възможността на крака да диша. Относно структурата на обувките, в планината е най-подходящо обувките да обхващат крака поне 2-3 см над глезена, което осигурява допълнителна стабилност на тялото. Особено през зимния период, този критерий оказва важно влияние върху опасността от охлаждане на ходилото.

Другия важен елемент на обувката са подметките. Наличието на въздушни джобове, твърдостта, дебелината й, са от решаващо значение за комфорта на краката ни, а от там и на цялото ни тяло. Поставянето на допълнителни стелки не променя сериозно качествата на подметката. Ако подметката не е подходяща, просто намерете обувки с подходяща такава. В планински условия винаги дебелите подметки на по-подходящи. Купувайки правилната за вас обувка, си осигурявате удоволствието да се насладите на природата, да се чувствате добре, да си починете наистина. Другото важно нещо вече зависи само и единствено от вас, но то пак е въпрос на усет и индивидуалност. Не стягайте прекалено много връзките, но не ги оставяйте и прекалено хлабави. Не тръгвайте на преход с нови обувки или такива седели доста време в шкафа. По-добре отложете за следващата седмица излета и поносете обувките. Ще използвам жаргонен израз, но разтъпчете добре обувките си, преди да тръгнете в дивото.

За финал, макар и с риск да се повторя, ще кажа следното: Подхождайте към всеки един елемент на облеклото си с нужното внимание, отделете достатъчно време за избор на подходящ за подготвеността ви маршрут. Ако не сте сигурни, че ще се справите сами, намерете някой по-опитен ваш приятел. Никой не се е родил научен все пак. Влезте в планината с нужното към нея отношение и уважение. Тя ще ви се отблагодари и ще разкрие своите тайни едва тогава.