За разлика от конвенционалните армейски подразделения, които са облечени с по-опростени и универсални камуфлажни окраски, които макар и с по-нисък коефициент на прикритие, могат да се използват на различни терени, специализираните тактически екипи проявяват интерес към хибридни окраски, поставящи възможностите за прикритие на друго ниво. 

Едни от предпочитаните модели са тези на американците от  Digital Concealment Systems познати под името A-TACS. В момента всеки уважаван доставчик на военен клас облекло има в портфолиото си модели с тези окраски. За пример ще дадем MFH, които предлагат своите аналози под името HDT Camo, MIL-TEC с твърде скучното MIL-TACS и KombatUK с техните SmudgeKam. 

По-долу ще представим оригиналите, а в нашия каталог можете да намерите съответстващите продукти под имената HDT Camo, HDT Camo FG и HDT Camo LE.

A-TACS AU Camo [Arid Urban]

A-TACS AU е проектиран като универсален модел за широк спектър от оперативни среди с допълнителни поддържащи варианти за цвят и дизайн след първоначалното му въвеждане.

Много от съвременните цифрови модели на камуфлаж, които в момента се използват от тактическата общност, имат недостатъци. Има две основни категории камуфлажни системи на Тактическо укриване, които се превърнаха в основа за последния половин век.

Цифрово-геометрични модели - Проектирани да се смесват с "фоновия шум" на околната среда, твърдите ръбове и пикселирани форми, използвани за създаване на ефекта на изкривяване, не репликират рисунъка, формите и сенките на средата, в която са разположени, особено когато са гледани чрез оптика. Ъглите от деветдесет градуса и ограничената употреба на естествени цветове могат в много случаи да улесняват откриването, което прави тези видове модели не толкова ефективни, колкото трябва да бъдат.

Органични камуфлажни системи „Blob“ - Най-старите от двата класа модели и най-разпространените, тези модели използват взаимосвързани неправилни петна в променливи цветове и тонове, за да симулират природен терен. Цветните палитри често са ограничени и дизайните могат да бъдат прекалено опростени поради ограничената технология за печат.

A-TACS Camo е първият модел в нов клас хибридни модели, които не се вписват в нито една категория, и адресират и подобряват стария дизайн по три начина, а именно:

1. Заменя неестествените квадратни пиксели с органични пиксели. Използвайки уникален процес, е създадена палитра от естествени цветове, цифрово извадени от реални елементи при внимателно контролирано осветление. След това моделът се създава с помощта на математически алгоритъм, който рисува „органично оформени“ пиксели, като използва специфичната информация за цвета. Полученият модел, въпреки че е дигитален, е далеч по-органичен на вид.

2. Използва малки шарки, за да създаде по-големи по-отчетливи форми, проектирани да работят на разстояние. Малките форми създават по-големи форми, а по-големите форми са организирани в отчетлив модел без хоризонтална или вертикална ориентация. Тази уникална концепция "модел в рамките на модел" позволява на A-TACS ефективно да разчупи човешките очертания на големи разстояния, като по този начин минимизира "ефекта на размазване" на други модели, когато се гледа от разстояние.

3. По-ефективното използване на цветовата гама създава по-добра система за укриване. A-TACS е създаден с помощта на далеч по-голям диапазон от смесени естествени цветове, отколкото беше възможно преди. Общият основен цвят за отливката е неутрален тен, който е предназначен за използване в открити, каменисти или сухи помещения.

 


A-TACS FG Camo [Foliage Green]

При създаването на зелен вариант на оригиналния модел A-TACS AU Camo, лесният отговор би бил да се създаде прост повторен цвят на съществуващия шаблон и да се пусне като зелен вариант. Приемането на този подход обаче може да е по-лесeн и по-бърз, но не е правилният начин да се създаде ефективен модел за умерен климат. Характерните елементи и форми на околната среда, открити в по-зелени, по-умерени и гористи райони трябва да бъдат адресирани. Затова е създаден изцяло нов модел.

Използвайки многобройни нюанси на зелено, включени в извадка директно от разнообразие от горски и преходни терени, комбинирани с различни нюанси на земята, A-TACS FG Camo е разработен, за да бъде ефективен в широк спектър от умерени среди. Както и в оригиналния модел A-TACS AU (Arid / Urban) Camo, органичните пиксели в микро моделите са групирани в по-големи, по-дефинирани „макро” форми, създаващи по-големи по-дефинирани модели. По-големите органични форми и стратегически разположени елементи на сенките в макро-модела помагат да се създаде уникален триизмерен ефект, който никога не е виждан в тактическа система за прикриване.

 


A-TACS LE Camo [Law Enforcement]

A-TACS LE Camo е разработен за - и със съдействието на специалисти по правоприлагане. За разлика от другите два модели A-TACS AU и FG camo, които го предшестват, този модел CAMO не е създаден толкова много, за да ви скрие, колкото да ви открои. A-TACS LE Camo е проектиран да служи по-скоро като „демонстрация на сила” за специализирани ситуации, които изискват използването на специални операции или екипи за тактическо реагиране.

 


Повече подробности може да прочетете на сайта на производителя на оригиналните шарки: A-TACS.COM