ПАРАКОРД (също paracord или US Paracord 550 type 3, когато се отнася до типа III paracord) е леко найлоново въже със сърцевина и обвивка, първоначално използвано в линиите за окачване на парашути. То се използва като въже за общо предназначение. Тази универсална корда е използвана и от астронавтите по време на 82-ата мисия на космически совалки за ремонт на космическия телескоп Хъбъл.

Плетената обвивка има голям брой преплетени нишки за размера си, което й придава сравнително гладка текстура. Цялостната найлонова конструкция прави паракордата доста еластична.

Актуалните технически стандарти за производството на шнур за използване в парашути са публикувани от Асоциацията на индустрията за парашути. Американският военен стандарт MIL-C-5040H изискваше материалът да бъде найлон. Подобни видове шнур се произвеждат и с други материали като полиестер.

УПОТРЕБА

Исторически свързан с въздушни части и дивизии, паракорд днес се използва от много военни части в почти всяка ситуация, когато е необходим лек кордаж. Типичните приложения включват закачане на оборудване за колани, или като обикновени връзки, за да се избегне загуба на малки или важни предмети, или за закрепване на раници за превозни средства, осигуряване на камуфлажни мрежи за дървета или превозни средства, и така нататък.

Преждата на сърцевината (обикновено наричана "вътрешностите") също може да бъде премахната, когато е необходима по-фина струна, например като конец за шиене, за поправка на екипировката или за използване като въдица в ситуация на оцеляване. За приложения, изискващи по-тънък или по-малко еластичен шнур, като например обувки, потребителите често премахват преждата в сърцевината и използват найлоновата обвивка самостоятелно. Краищата на шнура могат да бъдат разтопени и / или завити, за да се предотврати разплитане.

Съществуват и модерни версии на парашутен шнур, които включват нетрадиционни жила за жизнения цикъл в сърцевината, като риболовна линия, пожарогасител и дори примка за жици.Типична гривна от 550 кабела.

В допълнение към чисто полезни функции, paracord може да се използва за модни плетени или сплетени гривни, ремъци, колани и други декоративни елементи. Те понякога са кплетени по начин, който лесно може да бъде развързан с цел използване в ситуация на оцеляване. Някои производители използват паракорд завършен вид на компоненти от ежедневни преносими комплекти за оцеляване.

Същите свойства, които войниците оценяват в паракорд, са полезни и в граждански приложения. След Втората световна война парашутният шнур става достъпен за цивилните, първо като военен излишък, а след това като общ продукт на дребно от различни магазини и уебсайтове за излишък. Даден продукт, обозначен като паракорд, може да не отговаря на конкретен военен тип и може да бъде с различна конструкция, качество, цвят или здравина. Примерите за особено ниско качество могат да имат значително по-малко нишки в обвивката или сърцевината, сърцевини, изградени от насипни влакна, а не от отделни прежди, или да включват материали, различни от найлон.

Туристите и любителите на спорта на открито понякога използват "гривни за оцеляване", изработени от няколко метра паракорд, които са вплетени в компактна и лека за носене форма. Такива гривни са предназначени да бъдат разплетени, когато човек се нуждае от въже с каквато и да е цел - обезопасяване на товара, закрепване на стълбове, фиксиране на счупени каишки или колани или помощ при спасяване. От друга страна, паракордът е лош избор за спешен турникет, тъй като малкият му диаметър ще смаже тъканите, без да се прилага необходимото налягане за спиране на кървенето.


Допълнителни приложения за парашутен шнур са в производството на предмети като ремъци, колани, каишки за кучета, броеници и ключодържатели. Това става все по-популярно, когато крафтърите откриват този материал.


ВИДОВЕ

Основните видове паракорд са дафинирани в технически стандарт MIL-C-5040H, който е деактивиран през 1997 г. Този стандарт описва шест типа: I, IA, II, IIA, III, IV.

Ядрото (известно още като керн) се състои от няколко прежди, броят се определя от типа на шнура и всяка прежда се състои от две или три (търговска версия) или три (MIL-Spec) по-малки найлонови влакна, усукани заедно. Типовете IA и IIA се различават от техните колеги от тип I и II по това, че нямат ядро. Тип III, най-често срещан в употреба, е номинално дефиниран с минимална якост на скъсване от 550 паунда, от където идва и прозвището "550 кабел". Всичките шест типа са определени да имат минимално удължение от 30%.

Американската военна спецификация за paracord дава якост и конструктивни параметри, на които трябва да отговаря крайният продукт, както и изисквания за опаковане и маркиране. Въпреки че стандартът съдържа специфични фигури за денир за нишките на обвивката и вътрешната прежда, за самия кабел няма общи изисквания за диаметър. По-долу е дадена таблица с избрани елементи от спецификацията.


ДЕБЕЛИНА

Военният спецификационен тип III кабел може да е малко по-дебел от търговския клас, тъй като често изисква три найлонови влакна на вътрешна сърцевина, за разлика от двете влакна на сърцевина от търговската версия. Военният шнур ще бъде по-близо до дебелина 4 милиметра (5⁄32 инча), докато търговските версии са по-близки до дебелина 3 милиметра (1⁄8 in). Това също ще варира, ако Тип III използва 7, 8 или 9 вътрешни ядра. Най-разпространеният на търговския пазар е седем ядра. Въпреки че американските военни не разполагат с общи изисквания за диаметър в своите спецификации, в областта шнур тип III обикновено е с диаметър 5/32 инча (4 мм).

ЦВЕТОВЕ

Деактивираният военен стандарт описва цветовете на обвивките само като естествен или маслинен шал („камуфлажно зелено“). Предлагат се обаче много десетки различни и променливи цветове, вариращи от прости цветове като синьо, зелено, кафяво и черно до по-сложни цветове като многоцветни, камуфлажни и неонови варианти. Paracord също е направен в специални зомби модели, светлоотражателни и светят в тъмното.
ПЛЕТЕНЕ НА ПАРАКОРД ГРИВНИ И АКСЕСОАРИ

Съществуват много и разнообразни техники на плетене на гривни, колани и други аксесоари. За ентусиастите има подробни ръководства в интернет като този сайт например: http://www.paracordguild.com/category/paracord-bracelet-instructions/.

Най-разпространената плетка е дадена на картинката по-долу:Използвани са материали от Интернет.