ACU - Army Combat Uniform (ACU) и неговият огнеупорен вариант FRACU са настоящите бойни униформи, носени от армията на САЩ. Униформата се използва и от американските военновъздушни сили, където тя е известна като Airman Combat Uniform, и от някои цивилни служители на Министерството на отбраната на САЩ (DoD).
Първоначално представена през юни 2004 г., тя е наследник на BDU и Desert Camouflage Uniform (DCU), носени от 1980-те и 1990-те години съответно през началото на 2000-те години. ACU и неговите съставни материали се произвеждат от съществуващата промишлена инфраструктура, която е произвела вече остарялата BDU. Официалните ACU за военни цели са изработени от 50% найлон и 50% памук. Всички други смеси не отговарят на спецификацията.

BDU - Battle Dress Uniform (BDU) е камуфлирана униформа за бой, използвана от въоръжените сили на САЩ като стандартна военна униформа от началото на 80-те до средата на 2000-те. Оттогава тя е заменена във въоръжените сили на САЩ.

BW Camo - Английската дума за Flecktarn

BTP - British Terrain Pattern - комерсиална модификация на MTP.

DCU - Desert Camouflage Uniform (DCU) е камуфлажна униформа, която е била използвана от въоръжените сили на Съединените щати от средата на 90-те до началото на 2010 година. По отношение на модела, плата и кройката, той е почти идентичен с BDU, но се характеризира с трицветен камуфлажен модел от тъмно кафяво, бледо зелено и бежово.

DPM - Disruptive Pattern Material (DPM) е често използваното име на камуфлажен модел, използван от британските въоръжени сили, както и от много други армии по света, особено в бивши британски колонии като Кения. Основните варианти на DPM са четирицветен горски модел и пустинни модели в два, три или четири цвята.
DPM също се произвежда в черно / бяло / сиво, което се води Urban DPM, в различни сини тонове и дори в лилави (това последно за Swazi Royal Guard).
DPM е свален от употреба в британската военна служба, заместен е с MTP.

Flecktarn (немски произношение: [ˈflɛktaʁn]; "шарен камуфлаж"; известен също като Flecktarnmuster или Fleckentarn) е семейство от 3-, 4-, 5- или 6-цветни дисперсионни камуфлажни модели, като най-често е петцветният модел , състоящ се от тъмно зелено, светло зелено, черно, червено кафяво и зелено кафяво . Оригиналният немски 5-цветен образец е предназначен за използване в умерения терен на европейските гори. Трицветна разновидност, наречена Тропентарн (бивша Вюстентърн), е предназначена за сухи и пустинни условия: германският Бундесвер го носи в Афганистан.
Оригиналният немски 5-цветен флектран е възприет, копиран и модифициран от много страни за техните собствени камуфлажни модели
.

M65 - Полевото яке M-65 за първи път е издадено на американските въоръжени служби през 1965 г. като заместител на полевото яке M-51. M-65 представлява кулминацията на проектирането на полеви горни дрехи, като се използват технологичните разработки на полевите якета M-43 и M-51, използвани във Втората световна война и Корея. В M-65 е включен двустранен гръб и извънгабаритен дизайн, първоначално разработен за M-41, за да предостави повече място на войниците да носят всичко от лични вещи до допълнителни муниции.

MOLLE (произнася се /ˈmɒl.liː/, подобно на произношението на името Molly) е акроним за Modular Lightweight Load-carrying Equipment. Той се използва за определяне на сегашното поколение носещо оборудване и раници, използвани от редица въоръжени сили на НАТО, особено британската армия и армията на Съединените щати.
Модулността на системата се извлича от използването на лентовата система за закачане на торбички (PALS), като редици от тежък найлон, зашит върху жилетката, за да се осигури закрепване на различни съвместими торби и аксесоари. Този метод на закрепване се превърна в де факто стандарт за модулна тактическа екипировка, като замени системата ALICE, използвана в най-ранните модулни жилетни системи (която все още се използва с много полицейски сили).

MTP - Multi-Terrain Pattern (MTP) е камуфлажен модел, използван от британските сили. Той е преработка на умерения DPM, използващ по-светли цветове, нов трицветен модел на пустинята с усъвършенствана програма за нощни операции и хибридна четирицветна схема, използваща два цвята от всеки един от предишните модели за използване на всички терени.

OD Green - OliveDrab Green - Тъмно жълтеникаво-зелен цвят, подобен на тази на неузрели или зелени маслини.

Smock - Дрехи, най-вече якета и панталони. Обикновено се носят като комплекти, за да се предпазваме от студения въздух, а в някои случаи и водата.

SoftShell - материи, коита са силно дишащи, еластични и позволяват максимална свобода на движение. Софтшел якетата са устойчиви на вятър и по-лек дъжд или сняг, като оптимално задържат телесната топлина по време на активни дейности, като планински преходи, катерене, колоездене или тичане. Явяват се Level 5 от модела ECWCS Gen III.

UBACS - Under-armour Body Armor Combat Shirt - Това е универсална и модерна добавка към комплекта облекла на британските сили. Проектирана да бъде носена под бронежилетки, като например жилетката тип Osprey, както и бойни жилетки. Частта на торса е изработена от дишаща Coolmax тъкан в пустинно кафяво, а раменете / ръцете са от нормална поликотонна смес в DPM, MTP или подобен друг камуфлаж.

USMC - United States Marine Corp - дрехи и аксесоари изработени по спецификациите на Корпуса на Морската Пехота на САЩ.