Кратко ръководство как правилно да подбираме дрехите за лов, излет или преход, както и как да ги комбинираме. Тук разглеждаме системата изработена от Американската армия ECWCS (Extended/Extreme Cold Weather Clothing System), и по специално последната й версия, а именно GEN III.

Историята на Разширената система за обличане в студено време (ECWCS) започва през 80-те години на миналия век с дрехи, първоначално разработени от военните на Съединените щати за войници, изправени пред студена среда за продължителен период от време. Официално наречената „Разширената система за обличане в студено време”, често се нарича и "Система за обличане в екстремно студено време или ECWCS. Системата ECWCS се състои от многослойни опции, които могат да се носят в комбинация, за да се осигури адекватна защита на хората при температури от +10 до -45 С. През годините системата ECWCS е преминала през многобройни подобрения с напредването на технологиите и развитието на материалите. Най-напредналият и най-популярен е ECWCS поколение III.

Ефективно използване на слоевете ECWCS GEN III

Основен слой (LEVEL 1 и LEVEL 2): От решаващо значение за функцията на ECWCS е висококачественият синтетичен основен слой, предназначен за бързо извличане на влагата от кожата, за да се предотврати изпотяването и да се позволи на другите слоеве да работят по-ефективно. Системата ECWCS включва лека и средна тежест за различни температури, метаболизъм или планирано физическо натоварване, двете LEVEL I (1) и II (2) са базови слоеве.

LEVEL 1LEVEL 2

Средните слоеве (LEVEL 3 и LEVEL 4): Средните слоеве са проектирани да осигуряват цялостна изолация чрез улавяне на слой топъл въздух към тялото. Въпреки че концепцията е останала същата в продължение на години, високотехнологичните материали, включително; Арамид, Primaloft и Polartec Fleece са открити и се ползват в средата на слоевете. Тези екзотични материали предлагат ниско тегло, по-добра изолация, дори когато са мокри и са устойчиви на пламък или огън. LEVEL III (3) и LEVEL IV (4) се считат за средни слоеве, въпреки че те могат да се носят сами при умерени условия с малко вятър или валежи.

LEVEL 3LEVEL 4

Външният слой: Последните три нива, включително LEVEL V (5), LEVEL VI (6) и LEVEL VII (7) се считат за външни слоеве, предназначени да осигурят изолация и допълнителна защита от вятър, дъжд и сняг. LEVEL V (5) е комбинация от яке и панталони от софтшел. Предлага отлична свобода на движение, добра защита от сняг и суграшица при умерена защита от тежък, мокър сняг или дъжд. LEVEL VI (6) предлага най-добрата защита от вятър, дъжд и мокър сняг. Той разполага с двойни слоеве от Gore-Tex(или друга високо-ефективна мембрана) с ленти и заварени шевове, което на практика премахва всякакво проникване на влага, но за сметка на това е с изключително дишане. LEVEL VII (7) се счита за свещения граал за много ентусиасти, особено тези, които работят в снеговалеж, на моторни шейни или прекарват продължително време в суха, студена и изключително студена среда без високи нива на активност.

LEVEL 5LEVEL 6LEVEL 7

Освен типа на материите и кройките на различните нива, много е важно и как да бъдат комбинирани, за да придадат максимален ефект от приложението им. Има препоръки в това отношение и те са дадени в таблиците по-долу. Най-важното при избор на комбинация е правилно да изберете дали ще бъдете повече в движение или ще стоите на едно място, както и какъв ще бъде температурния диапазон.

В заключение модулната система ECWCS позволява на потребителите да приспособяват облеклото си така, че в студено и/или дъждовно време, да отговорят на изискванията за очаквано физическо натоварване и личен метаболизъм. Във времето, с развитието и подобрението на материалите, които някога са били прекалено екзотични за влагане в дрехите, днес военни и цивилни имат достъп до облекло, предназначено да издържи и на най-суровите условия, без тежестта или обема на предишните материали за студено време.

Материалът е базиран на източници от Интернет и собствен опит.