Термо бельо - какво е това и за какво се ползва?

Самият термин "термо бельо" първоначално е подвеждащ. В крайна сметка, ако е "термо" - тогава би трябвало да затопля. Но модерното бельо за спорт или дори само за активен начин на живот има съвсем различни функции и задачата да се „затопли“ е далеч от най-важната тук. Но очевидно, думата термо бельо звучи много по-добре от водоотблъскващо или антибактериално, което като цяло, също не разкрива цялата му функционалност.

И така, термо бельото е на първо място бельо, един вид "първи слой". За различните условия и нужди термо бельото е изработено от синтетични тъкани, естествени или смесени тъкани. Сложната структура на тъканта е направена по такъв начин, че да гарантира, че излишната влага ще се отстрани от тялото и ще задържи телесната топлина, генерирана от собственото тяло. Мнозина дори не мислят, че именно влагата може да причини замръзване и дискомфорт. Следователно премахването на влагата е най-съществената разлика между термо бельото и обикновените дрехи.

Що е то термо бельо?

Основните функции на термо бельото са:

 Не абсорбира, а премахва излишната влага (потта) от повърхността на кожата. За разлика от него, памучното бельо абсорбира добре влагата, бързо се мокри и трудно съхне, което води до допълнително охлаждане на тялото;

 Регулира топлопреминаването - задържа топлината и в същото време предотвратява прегряване;

 Не ограничава движенията, тъканта е еластична. Бельото е проектирано, като се взема предвид активната употреба по време на спорт;

 Осигурява комфорт във всички режими на дейност (остава сухо и меко);

  Запазва хигиената на тялото за дълго време, предотвратява появата на миризма на пот.


Как работи?

Според предназначението си термо бельото може да изпълнява няколко функции - да премахва излишната влага, да ви затопли или и двете. По време на физическа активност от човешкото тяло се отделя достатъчно голямо количество влага, която натрупвайки се в тъканта на обикновеното бельо, сериозно уврежда топлоизолационните му свойства. В допълнение, скъпоценната енергия се консумира допълнително за загряване и изпаряване на тази влага.


Термо бельото се изработва от сложни, специално разработени тъкани по специални технологии. За да гарантират всички горепосочени изисквания, производителите на термо бельо използват материали със специална структура за плетене. Обикновено такава тъкан има клетъчна структура, докато прилежащите към тялото клетки премахват влагата от нея, а горните работят, за да увеличат максимално нейното разпределение по повърхността и бързото изпаряване поради капилярния ефект. По този начин вашата енергия не се изразходва за затопляне на натрупаната влага, а генерираната топлина не излиза навън.

Освен това в продажба можете да намерите термо бельо, състоящо се от материали с различна степен на плътност, локалното компресиране стимулира кръвообращението и поддържа мускулния тонус.


Състав на термо бельото. От какво е направено?

Вълната и памукът, така обичани от нашите баби, вече не изглеждат толкова незаменими. Имаше време, когато цялото термо бельо се правеше от традиционна вълна. Но палтото е различно. Евтината вълна силно приковава тялото, продуктите от нея са тежки и изобщо не премахват влагата.

През последните няколко години редица специализирани лаборатории работят, за да гарантират, че технологичният напредък в производството на синтетични материали не стои неподвижен. Модерните тъкани, макар и синтетични, дишат добре, а също така бързо изсъхват и са хипоалергенни. Кухи синтетични влакна и тъкани от тях изтласкват бельото от естествени нишки далеч назад.

По този начин, днес термо бельото се произвежда главно от синтетични влакна, естествените влакна се използват само като добавки. Новозеландската вълна от мериноса стои отделно. 

Синтетични влакна

„Синтетиката“ е забележителна с това, че отстранява и практически не натрупва влага, а останалият минимум се изпарява бързо. Синтетичното термо бельо е по-трайно и по-малко податливо на деформация. Такива тъкани също инхибират растежа на бактерии, причиняващи пот. Някои производители понякога използват специални импрегнации, за да увеличат антибактериалните и антимикробните свойства на синтетичното термо бельо.

Основни материали са: Полипропилен (PP), полиестер (PES), полиамид (PA), полиакрил, еластан, найлон и др.

  Полипропилен - по-добър от другите материали, премахва влагата от кожата, без да се намокри. Но не се препоръчва да носите термо бельо от 100% полипропилен много дълго време и още повече да спите в него, защото полипропиленът ще изсуши кожата ненужно.

  Полиестер - считан за най-добрият материал за термо бельо - чист или с примеси. По отношение на структурата на влакната полиестерът (PES) е подобен на памука. Нещата, изработени от полиестер издържат дълго време, винаги остават меки и абсорбират влагата добре. 

  Полиамид - термо бельо, изработено от полиамид, се отличава със своята гладкост на допир и лекота. Почти всички вариации на безшевно бельо са изработени от полиамид.

  Еластан - както подсказва името му, най-тънките влакна от този материал се добавят към термо бельо за повишаване на еластичността и износоустойчивостта. Колкото по-голям е делът на еластан в състава, толкова по-добре се разтягат дрехите, без да оставят следи от разтягане.

Естествени влакна

От естествените влакна за производството на термо бельо най-често се използват памук, вълна и коприна. Свойствата на естествените влакна са много важни и често незаменими и често се използват в комбинация със синтетични материали.

  Памук - специалните свойства на памучните влакна са, че памукът премахва влагата от кожата по-бързо от другите материали, без дори да я докосва, но се натрупва и държи много здраво. Задържаната влага в кожата постоянно я охлажда, докато напълно се изпари. Изпарява се, изразходва телесната топлина. Поради тази причина производителите комбинират памук със синтетика: по този начин влагата се отстранява бързо, а кожата остава доста суха. Затова оставете 100% памучно бельо за ежедневно носене и сън, а не за спорт.

  Мериносова вълна - нейният затоплящ ефект е известен на всички. Вълнените влакна осигуряват микромасаж на тялото, което увеличава интензивността на кръвообращението в кожните капиляри. Срокът на експлоатация на вълната зависи от качеството на нейната нишка. При дълъг престой на студа вълната е незаменима. В допълнение, вълната има естествени антибактериални свойства, което прави продуктите от нея устойчиви на миризма.

  Коприна - придава на бельото висока якост и устойчивост на износване. Освен това бельото с коприна е изключително приятно за кожата. При производството на термо бельо коприната се използва само в комбинация със синтетични материали и доста рядко.


Какво термо бельо ви е необходимо?

Изборът на тип бельо директно зависи от три фактора: температура на въздуха, интензивност на натоварването и личната реакция на спортиста на топлина и студ. Въз основа на това производителите на термо бельо предлагат модели за спорт и фитнес, както и за ежедневно носене в различни версии - хладно (студено, за горещи условия), леко (леко, за лято), топло (топло, за студени условия), х- топло (много топло при тежки зимни условия).

Избор на термо бельо

За зимните спортове е за предпочитане комбинирането на полипропиленово термо бельо с добавяне на памук или вълна. Ходенето за ски или сноуборд означава редовна смяна на активните товари (спускане) и състояние на почивка (изкачване на лифта, обяд в кафене или бар). Ето защо, при студени условия, е необходимо вашето термо бельо да премахва не само влагата, но и да запазва топлината.

Ако сте алпинист, турист, каяк, яхтсмен, тогава вашият избор е почти 100% ограничен до синтетичните тъкани, както през зимата, така и през лятото. Всъщност само такова бельо е в състояние за много дни с непрекъснато носене, за да осигури комфорт и топлина. Въпреки че, според уверението на технолозите, бельото от вълнена мерино също ще се справи добре с всички тези задачи.


Ако искате да си купите термо бельо за ежедневно носене - просто изберете какво харесвате. Необходимо е само да се определи плътността на материала. Всеки от тях е подходящ: от памук, вълна, комбиниран или чисто синтетичен. Основното нещо е да не се изгубите с дебелината на тъканта. Обикновено производителите поставят специални етикети, за да посочат степента на топлина на определено нещо.

Ако очаквате да сте на открито дълго време в студено време без активни движения, или просто принадлежите към категорията на „замразените“ хора, вашият избор е вълнено или рунено бельо.

Как да изберем размера на термо бельо?

Термо бельото в идеалния случай трябва напълно да прилепне по тялото. В противен случай излъчената влага няма да бъде премахната и събирайки се на капки, тя ще се оттича по повърхността на кожата. Подсилените плоски шевове и двойните маншети позволяват плътно и удобно прилепване на термо бельото към тялото и предотвратява триене. В допълнение, плътното прилепване улеснява обличането на допълнителен слой дрехи над термо бельото.

Как да изберем размера на термо бельо?

Не трябва да купувате термо бельо, като се фокусирате само върху размерите, посочени на етикетите. Преди да купите термо бельо, не забравяйте да опитате на комплект - разходете се, седнете, махайте с ръце. Опитните консултанти в специализиран магазин винаги могат да ви кажат как трябва да седи този или онзи модел. Но не забравяйте да слушате чувствата си. Не натиснете? Не се смазва? Шевовете не търкат?


Какви усещания изпитва човек в термо бельото?

Усещанията на човек, разбира се, зависят от естеството на неговото занимание. Всеки спорт има своя специфична интензивност на натоварванията. Вземете например обичайното зимно бягане. Натоварването върху тялото е равномерно голямо. Ако топлинното бельо е избрано правилно, гърбът и долната част на гърба ще останат сухи. Но какво да кажем за туризма? Натоварването в този случай е неравномерно, разкъсано. Периоди на интензивна работа, съчетана с пълноценна почивка. Изключително трудно е да намерите топъл душ сред природата в края на деня, а да вземете няколко комплекта сменяемо бельо със себе си на пътуване не е много обещаваща перспектива, всеки грам се брои! И също така трябва да вземете предвид силните разлики в температурата на въздуха сутрин, следобед, вечер и нощ.

Много показателно за въпроса с термо бельото е шията. Често там, точно на горната граница на "термалната тениска", линията на сухота преминава, ако вашето термо бельо не се справи с работата си.


Грижа за термо бельото

 Термо бельото трябва да се пере в топла вода при температура, която не надвишава 40 °С, със сапун или прах за пране на ръка или в пералня в режим „нежен“ с добавяне на средство за изплакване с антистатична добавка.

 Изплакнете обилно след изпиране. Не е необходимо да се изцежда или центрофугира. Необходимо е да се остави водата да се оттича и да изсъхне без използването на спомагателни средства.

 Не изсушавайте термо бельото върху нагрети повърхности и в близост до открит пламък, най-добре е да изсушите в добре проветрено помещение с ниска влажност.

 Бельото, изработено от полипропилен, е строго забранено да се глади, суши в сушилня, на радиатор или над огън.

 Не съхранявайте термо бельото в близост до отоплителни и осветителни устройства, в невентилирани помещения, в помещения с висока влажност;

 Не забравяйте, че материалът, нагрят до температура над 60 °C, необратимо губи свойствата си.


Материалът е преведен и адаптиран от материали от Интернет.

Автор на оригиналните текстове  Мария Веремьова