Започвайки с основите, има няколко неща, които трябва да знаете, иначе може да бъдете видени от опонента ви - бил той дивеч, противников airsoft играч или друг. Личният камуфлаж се отнася и за лицето и шията, цветовете на ръцете и силуета на оборудването ви. Използвайте камуфлажна боя за лице, за да прикриете лицето и шията си.

Оборудването, което носите, няма да допринесе за разбиване на очертанията и формата на вашия силует. Когато стоите зад прикритие, все още може да се виждате. Например носите нещо на гърба си, което стърчи. Или държите оръжието си така, че ви стърчат лактите отстрани.

Вашето оръжие също се нуждае от камуфлаж. Можете да увиете камуфлажна лента около него, за да скриете металната повърхност и да разбиете контура.

Целта на прикриването е да се слеете с околноста. Затова трябва да сте наясно с „малките грешки“, които ще разкрият вашата позиция. Съчетавайте се със заобикалящата ви среда като:
* Не надигайте глава. Огледайте се наоколо, като стоите зад прикритието, или като седнете между храстите
* Не се очертавайте, като застанете без укритие. Винаги използвайте поне малко прикритие.
* Съвпадение с околната среда. Тя трябва да има същите цветови модели като вашия камуфлаж.
* Не избирайте обект за прикритие, който да се откроява. Дърво например е част от изолирано прикритие. Вместо това използвайте храсти, ако на полето има повече храсти. Те изглеждат по-естествено и осигуряват по-добро покритие.

Това са основни правила, които можете да приложите незабавно в лова с издебване или играта на Airsoft. Запомнете тези правила, когато сте на ловното/бойното поле следващия път.


Камуфлажни модели

Различни основни модели на камуфлажно облекло са достъпни за поръчка и в нашия магазин. Тъй като те са най-често използваните, мисля, че някой от тях ще отговаря на вашите изисквания и нужди. Започнете с основите. Не е необходимо да се харесвате с него. Подходящо оцветеното облекло, което подхожда на вашата среда, е едно от основните неща, с което да започнете.

Multicam

Моделът Multicam се използва от специалните сили на САЩ. Този патерн е модел на мулти среда, който може да се използва за различни цели.

Британски модел за множество терени (MTP)

Този камуфлажен модел изглежда много подобен на MultiCam. Следователно тези два модела обикновено се бъркат. Този многопластов патерн е предназначен за използване в различни терени. Въпреки това, има по-добри патерни за конкретни терени.

Британски ДПМ

Британският модел на камуфлаж DPM се използва най-вече в гори. Основните варианти на британския DPM са четирицветен горски модел и модел на пустиня в два, три или четири цвята.

Британски пустинен DPM

Този камуфлажен модел се използва в Близкия изток и околните райони. Може да се използва и в други страни, особено в прашни части и топъл климат.

Този списък с камуфлажни модели може да не е изчерпан, но мисля, че са най-често използваните. За да сме напълно изчерпателни, следва да споменем и новото поколение цифрови (пикселни) камуфлажни патерни:

AT-Digital - Бойна униформа на армията на САЩ

Този камуфлажен модел е сив на цвят и работи добре в градска среда. Този модел не е подходящ за действия в горска.

Digital Woodland

Този камуфлажен модел се използва и от тюлените на американския флот. Този модел е универсален и е подходящ за горска или градска среда.

За да сте успешни на ловното или бойното airsoft поле се нуждаете от добър камуфлаж, за да скриете себе си от вражите очи. Дали е BDU (Battle Dress Uniform) или само тактическа камуфлажна тениска, зависи от това каква е целта ви, както и каква е растителността от окръжаващата среда.


Техники за камуфлаж и укриване

Сега, когато знаем основите на камуфлажа и укриването, нека се потопим малко по-дълбоко в някои камуфлажни техники, които ще ви дадат още по-голямо укриване. Всеки път, когато някой ви забележи и ви разкрие, попитайте себе си какво се е объркало. Винаги се дължи на вашето движение или на грешка в камуфлажа / прикриването. Така че защо да не се фокусираме върху подобряването на тези компоненти? Започваме с камуфлаж и прикриване.

Облечете лицето и главата си

Лицето ви е нещо, което се откроява, така че определено трябва да прикриете лицето си. Кръгъл обект не е естествен и затова привлича вниманието на противника ви. Как всъщност прикриваш лицето си? Е, не е толкова просто. Нека обясним.

Боядисване на лица

Основната цел на прикриването на лицето ви е да покриете цялата открита кожа. Това включва очите ви, устните, ушите, зад ушите и шията. Ако искате да го направите правилно, използвайте всичките три цвята: зелен, черен и кафяв. На пазара има и комплекти с цветове като кално кафяви, постно черно и сива кора. Изберете комплект за камуфлаж, подходящ за вашата среда. За текущия пример ще използваме зелено, черно и кафяво.

Картината на лицето не е като истинска живопис. Вие я размазвате. Просто започваме с основния зелен цвят, за да прикрием цялата бяла кожа. Така ще се слеете в зелено. След като покриете цялата бяла кожа, продължавате и използвате черна камуфлажна боя. Използвайте черната камуфлажна боя, за да покриете високите точки на лицето си: ушите, носа, брадичката и точките на костите на бузите. Просто приложите малко по тези точки. Резултатът е само няколко ивици за покриване на високите точки на лицето, включително на челото. Завършете с цвят на челото. Сложете само няколко ивици до черните ивици, за да го разчупите малко. Това е основата на картината на лицето.

Основният недостатък на оцветяването на лицето е, че нямате никаква защита. Безопасността винаги е на първо място, така че ако можете, използвайте мрежеста маска или шал.

Замаскирайте ръцете си

Продължаваме с ръцете и китките. Те също трябва да бъдат обхванати. Много от вас имат ръкави навити до лактите. Разгънете тези ръкави надолу, за да покриете бялата кожа. Ако не използвате ръкавици, замаскирайте само горната част на ръката си. Не прикривате задната част на ръката си.

Замаскирайте главата си

Работата по камуфлирането на главата все още не е приключила. Главата ви все още ще бъде изпъкваща и ще привлича вниманието на хората и животните, тъй като формата на главата ви не е част от природните форми. Затова използвайте шапка тип Boonie. Тази шапка е предназначена да разбие очертанията на главата ви. Както можете да видите на снимката, Boonie има няколко контура около щита. Използвай малките Molle примки върху главата, за да добавите малко растителност, за да се смесите по-добре в околността. Не слагайте много стърчащи клонки, защото ще постигнете обратен ефект. Трябва само да се покрие височината на вашата шапка.

Друг начин да прикриете главата си е да използвате мрежеста маска. Това всъщност е най-практичният и най-лесният начин. Боядисването на лицето изисква много работа и може би някои от вас няма да искат да имат боя върху кожата си. В допълнение към тази мрежеста маска можете да използвате и шал.

Различни камуфлажни техники

Вашето оръжие е блестящо парче метал в гората, така че определено може да издаде вашата позиция. Ето защо не е лоша идея да го прикриете. Най-лесният начин да направите това е увиване на оръжието с камуфлажна лента или пръскане с боя. Друг начин да прикриете оръжието си е да го обвиете с растителност. Недостатък на растителността около оръжието е, че тя ограничава функцията на оръжието и вашия обсег.

В камуфлажа на главата, ръцете и оръжието са основите. Можете да отидете една стъпка по-нататък, като носите униформа за бойно облекло или Ghillie костюм. Костюмът Ghillie е във въображението на всеки ловец-хищничар или снайперист на Airsoft, но всъщност не е предназначен за това. Освен това, в него може да бъде много горещо и потно, което ще направи издебването неприятно трудно.

Други начини за камуфлаж, за които не мислите, са шумът на вашето оборудване и как информирате съотборниците си или ловци на терена. Така че, преди да влезете в "акция", скочете няколко пъти на краката си и чуйте дали нещо от оборудването ви прави шум. Ако е така, или го обезшумете, или го махнете. Опитайте се да избягвате шума.Статията е подготвена по материали от Интернет