Водоустойчива или водоотблъскваща?
Туристическа обувка с хастар Gore-Tex е водоустойчива отвън. Туристическа обувка с кожен хастар не прави това, но има и други качества. Въпросът е дали наистина трябва да е водоустойчива или дали при нормална употреба водоотблъскващата обувка не би била достатъчна.
Определение на термините :
Водоустойчив означава точно това, а именно напълно водоустойчив. Водата никога няма да проникне отвън през горния материал. Ако това стане, хастара Gore-Tex е скъсан или износен.
Водоотблъскващ означава, че продуктът може да издържи водата за по-дълъг период от време, т.е. когато вали дъжд, сняг, замърсяване на пода и др. Той е непропусклив .

Ако трябва да е водоустойчива, тогава с Gore-Tex
Компанията Gore е пионерът в областта на дрехите WWA (= водоустойчиви, ветроустойчиви, дишащи) и също така е първата такава материя, като хастар за обувки на пазара.
Междувременно системата Gore-Tex-in-Shoes се оказа зряла и може в определени граници да гарантира, че кракът ще остане сух. Това се постига от една страна от самата мембрана GTX , а от друга от спецификациите на Gore по отношение на обработката на Gore-Tex в обувката . Всичко, което е само привидно важно за тяхната функция, трябва да се спазва от лицензирания (!) Производител на обувки: използваните материали и методи за обработка, включително дантели, шевни конци, лепила и тапицерия и броя на лепилните точки, с които Gore-Tex чорапа се фиксира в обувката. Разбира се, всички тези строги стандарти струват пари и затова обувката с хастар Gore-Tex също е по-скъпа от тази с хастар на друг производител от WWA.
За да се тества водонепроницаемостта, е разработен специален симулатор за ходене Gore-Tex , който се използва и при обработка на оплакванията на клиентите ("обувката не е стегната"). Туристическите обувки се сгъват няколко хиляди пъти във водна баня и сензорите, съдържащи се в манекена за крака, надеждно показват всяко попадане на вода.
Свързано изображение

Външният материал също има значение
Gore-Tex мембрана е положена (ламинирана) върху синтетичен хастар (подплатата). Това решение е особено стабилно и устойчиво на износване, така че чувствителната мембрана да не се поврежда лесно. Но също така външния материал е важен при решението за или срещу Gore-Tex в обувката. Основните варианти са следните:

Горната кожа с дебелина от 2 до 2,5 мм, която обикновено се използва в стабилни обувки от клас В, трябва да е добре поддържана с вакса и обувките да се носят добре стегнати. В този случай мембраната не е 100% необходимост. 
Ако се използва тънка, съставена от много парчета кожа или комбинация от кожа и кордура, хастара с Gore-Tex е абсолютно необходим, ако искате да сте навън на мокро, без значение към коя категория принадлежи обувката. 

Предимства и ограничения на кожения хастар
При пресичане малък поток е с туристически обувки с кожен хастар няма да протекат, но за по-дълъг престой в блатист терен - ще. Дори часове ходене под проливен дъжд рано или късно могат да доведат до навлизане на вода. В зависимост от качеството и дебелината на външния материал, който е използван. Дълготрайното носене и обилното изпотяване също водят до влажен хастар, тъй като кожата може да абсорбира само ограничено количество влага, след това тя е наситена. Освен ако не се изцеждат редовно (през нощта) с помощта на вестник. Ако това е възможно, кожения хастар предлага по-добър климат на краката: абсорбира потта от краката и има ефект на балансиране на температурата. Кракът не се прегрява толкова лесно. Но тогава понякога могат да се появят отвори за вода. Само сухите чорапи ще помогнат срещу мокрите крака. Влагата не вреди на обувката и винаги можете да я изсушите рано или късно.

Когато наистина имате нужда от Gore-Tex в обувката
Наистина е важно да имате водоустойчива мембрана в обувката за всеки, който е постоянно в мокър терен. По същия начин и за тези, които прекарват целия ден навън, например като горски работници, ловци и рибари, служители от Сектор Сигурност и не могат да избират къде да престояват. Дори тези, които пътуват с палатката, могат да се възползват от мембраната на Gore-Tex. За разлика от подгизналата кожена подплата, синтетичната подплата е склонна да изсъхне за една нощ, дори без да се съхранява в отопляемата стая и да се пълни с вестници.
Недостатъците на Gore-Tex
Разбира се всички обичат сухите крака . Но „водоустойчив с мимбрана Gore-Tex“ не означава, че в обратния случай на обувка без тази мембрана винаги осигурява мокри крака, дори ако умният маркетинг предполага друго.
Недостатъците на подплата от Gore-Tex не са за пренебрегване!
Обувката с подплата Gore-Tex винаги е много по-топла от тази с кожена подплата. Това се дължи на факта, че между облицовъчната тъкан и мембраната е интегриран трети слой от функционално руно (дебелина около 1 мм), който поддържа транспортирането на влага отвътре навън. В допълнение, руното има задачата във външно запечатаните зони на туристическата/тактическата обувка (подметка и гумен ръб) да абсорбира влажността, произведена от стъпалото и да я транспортирана нагоре.
Тъй като както е добре, че Gore-Tex диша и отстранява влагата, това също винаги представлява бариера. Както при дрехите, рано или късно мембраната Goretex няма да може да транспортира цялата влага от обувката, Гореспоменатият трети слой осигурява временно съхранение на влагата. Но въпреки това не е ad infinitum, в даден момент този слой се насища, след което става влажно дори в обувката, подплатена с Gore-Tex. Между другото, дори и след това, руното ще продължи да осигурява добра изолация. 
Gore-Tex или Gore-Tex XCR
Ето защо сега в обувката има възможни две разновидности на Gore-Tex мембрана -  нормалната, както е описано по-горе, и Gore-Tex XCR .
Последната няма допълнително функционално руно в хастара и заедно с по-леките външни материали (кордура вместо кожа) и липсата на повдигнат гумен ръб предлага подобрена пропускливост на водни пари. Не случайно Gore казва за стандартния Gore-Tex , че е за " ... средна изолация при ниски температури ... ". Докато в XCR (= разширен диапазон на комфорт) предимствата са описани като " ... изключително силно дишане, което предпазва краката от прегряване ... " и " ... идеална за средни и високи температури ... "

Преводен материал от Интернет източници